Raskaus

Raskausviikot 1-4

Hedelmöitys

Noin kerran kuukaudessa, yleensä 12-14 päivää ennen kuukautisten alkamista tapahtuu ovulaatio. Ovulaatiossa kypsynyt munasolu irtoaa naisen munasarjasta ja kulkeutuu munanjohtimeen. Munasolu on hedelmöittymiskelpoinen noin 12-24 tuntia ovulaation jälkeen, joten raskautta yritettäessä oikea ajoitus on tärkeää. Yhdyntöjä tulisi olla noin parin päivän välein kuukautiskierron puolivälin aikaan, jotta siittiöitä olisi valmiina munanjohtimessa silloin kun munasolu irtoaa ja raskauden todennäköisyys on suurin. Siittiöt voivat elää naisen elimistössä noin 1-4 päivää, joten jo ennen ovulaatiota tapahtunut yhdyntä voi saattaa naisen raskaaksi.

Hedelmöitys tapahtuu munanjohtimessa, jonne siittiöt kulkeutuvat yhdynnän jälkeen. Emättimeen kulkeutuu yhdynnässä satoja miljoonia siittiöitä, mutta niistä vain pieni osa selviytyy uintimatkan munanjohtimia pitkin munasolun luokse. Munasolun luokse päässeet siittiöt takertuvat munasolun pintaan ja yrittävät päästä munasolua peittävän kalvon läpi. Kun ensimmäinen siittiö onnistuu pääsemään kalvon läpi, muuttuu kalvon kemiallinen koostumus niin etteivät muut siittiöt enää pääse sisään. Munasolun sisälle päässeen siittiön tuma sulautuu yhteen munasolun tuman kanssa, eli tapahtuu hedelmöitys. Hedelmöittyneessä munasolussa molempien vanhempien perintöaines eli DNA on yhdistynyt ja uusi elämä on saanut alkunsa.

Tulevan lapsen sukupuoli määräytyy jo hedelmöityshetkellä. Siittiön kantaessa y-kromosomia, syntyy poika ja siittiön kantaessa x-kromosomia syntyy tyttö.

Hedelmöittynyt munasolu alkaa pian jakautumaan pienempiin soluihin (2,4,8,16...) ja solujen määrä lisääntyy nopeasti. Jakautuminen toistuu samalla kun alkio alkaa liikkua kohti kohtua, jonne se kiinnittyy muutaman päivän kuluttua hedelmöittymisestä.

ovulaatio ja hedelmöitys

Neljännen raskausviikon alussa alkio on viikon ikäinen ja sen koko on noin 5 mm. Alkion sydämen ja keskushermoston kehitys alkaa ja raajojen aiheet muodostuvat. Myös ihon, lihaksiston, luuston ja verisuonten aiheet alkavat kehittyä. Istukka ja napanuora alkavat myös muodostua.

Näin "suurista" tapahtumista huolimatta monikaan äiti ei vielä tässä vaiheessa tiedä olevansa raskaana.


Raskausviikot 5-8

Viidennellä raskausviikolla nainen alkaa saamaan merkkejä alkaneesta raskaudesta. Kun munasolu kiinnittyy kohtuun, se alkaa tuottamaan HCG nimistä istukkahormonia. HCG hormoni estää kuukautisvuodon alkamisen ja juuri tämä hormoni näkyy myös raskaustestissä. Herkimmät raskaustestit näyttävät raskauden 99% varmuudella jo kuukautisten oletetusta alkamispäivästä lähtien.

Yleensä äiti ottaa neuvolaan yhteyttä sen jälkeen kun raskaustesti näyttää plussaa. Normaalitilanteessa ensimmäinen käynti äitiysneuvolassa ajoittuu 7-10 raskausviikoille. Ensimmäisellä kerralla neuvolassa täytetään esitietolomake ja neuvolasta saa monenlaista raskauteen ja vauva-aikaan liittyvää ohjemateriaalia. Yleensä ensimmäiselle neuvolakerralle on varattu runsaammin aikaa, jotta aikaa on reilusti myös keskustelulle. Ensimmäisellä neuvolakäynnillä terveydenhoitaja kertoo myös sikiön kehityshäiriöiden seulontatutkimuksista, joita on mm. raskausviikoilla 8-12 tehtävä niskaturvotusseula. Seulontoihin osallistuminen on vapaaehtoista ja tarjotut seulontamenetelmät vaihtelevat eri kunnissa.

Kuukautisten poisjäämisen jälkeen tulee usein myös muita alkuraskauteen liittyviä oireita. Rinnoissa saattaa tuntua arkuutta tai pistelyä, suussa saattaa tuntua metallinmakua ja voi olla että pissalla täytyy käydä normaalia useammin. Alkuraskauden oireisiin kuuluu usein myös väsymystä ja mielialanvaihteluja.

Raskauspahoinvointi on raskaana olevilla yleistä, sillä noin 70-80% odottajista kärsii ainakin lievästä pahoinvoinnista alkuraskauden aikana. Raskauspahoinvointi alkaa yleensä raskausviikoilla 6-7. Raskauspahoinvointi saattaa alkaa melko yllättäenkin ja voi voimakkuudellaan yllättää monen odottajan. Raskauteen liittyvät hormonimuutokset muuttavat maku- ja hajuaistia niin että tutut ruuat ja juomat saattavatkin yhtäkkiä tuntua epämiellyttäville. Pahoinvointi on yleensä pahinta aamuisin, jolloin esim. töihin lähteminen aamulla voi tuntua hankalalta. Myös nälän tunne pahentaa pahoinvoinnin tunnetta, joten kannattaa huolehtia tiheästä syönnistä ja juomisesta jotta vatsa ei pääse liian tyhjäksi. Aamua varten kannattaa varata jotain pientä syömistä tai juomista sängyn viereen valmiiksi, jotta voi syödä jotain jo ennen ylösnousemista. Kokeilemalla voi löytyä sellaisia ruokia ja juomia joita pystyy syömään ja jotka saattavat helpottaa pahoinvointia. Toisaalta oksentaminenkin saattaa välillä helpottaa etovaa oloa, joten sitäkään ei kannata väkisin yrittää pidätellä. Vauva ei kärsi oksentamista, mutta siinä tapauksessa että mikään ei pysy sisällä ja olo menee huonoksi, on otettava yhteys lääkäriin.

Lopu Jo! - sivustolta löydät tutkittua ja uutta näyttöön perustuvaa tietoa raskauspahoinvointiin vaikuttavista tekijöistä ja raskauspahoinvoinnin hoitokeinoista. Nettisivut kuuluvat TYKS:in ja Turun yliopiston tutkimusprojektiin.

Pahoinvointi.fi -sivustolta löydät asiallisen kokoelman käytännön vinkkejä sekä ohjeita pahoinvoinnin hoitoon.

Lapsi kahdeksannella raskausviikolla: Alkio on nyt viiden viikon ikäinen ja sen pituus on noin 9-14 mm. Alkion selkäranka, aivot, sydän, luut ja lihaksisto kehittyvät ja sydän alkaa lyödä. Alkion pää ja sydän ovat tässä vaiheessa suuria suhteessa muuhun vartaloon. Useat sisäelimet alkavat nyt muodostua ja silmät, korvat, suu ja sieraimet alkavat kehittyä.

Katso kuva 8. raskausviikon ikäisestä alkiosta.
Samalta sivulta voit katsoa myös videon alkion kehittymisestä raskausviikoilla 1-9.


Raskausviikot 9-12

Raskauspahoinvointi on yleensä kaikista voimakkainta viikoilla 9-11, joten nämä viikot voivat olla äidillle hankalia. Toisaalta pian on odotettavissa myös helpotusta, sillä näiden viikkojen jälkeen pahoinvointi helpottaa ja loppuu vähitellen yleensä raskausviikon 12 jälkeen.

ultraäänikuva kohdusta

Ensimmäinen ultraäänitutkimus tehdään yleensä 12. raskausviikolla. Lääkäri tutkii ultraäänilaitteen avulla mm. istukan kokoa ja paikkaa sekä lapsen kokoa raskausviikkoihin nähden. Ensimmäisellä ultrakerralla seulotaan myös Down-syndrooman mahdollisuutta. Sisätutkimuksen avulla lääkäri selvittää mm. kohdun asentoa ja kokoa sekä kohdunsuun tilaa. Ensimmäisessä ultraäänitutkimuksessa vanhemmat saavat ensimmäistä kertaa nähdä kuvan omasta lapsesta. Hetki saattaa olla hyvin tunteikas, ja hyvä olisi jos myös isä voisi olla paikalla ja jakaa tärkeän hetken yhdessä äidin kanssa. Yleensä lääkäri tulostaa myös pienen ultraäänikuvan vanhemmille mukaan. Ensimmäinen ultraäänitutkimus saattaa jännittää kovasti, mutta tutkimuksen jälkeen tulee yleensä suuri helpotuksen tunne ja tuleva vauva muuttuu paljon konkreettisemmaksi kun sen on itse nähnyt. (Kuvassa ultraäänikuva sikiöstä raskausviikolta 12.)

Lapsi 12. raskausviikolla: Raskausviikosta 11 lähtien alkiota kutsutaan sikiöksi, sillä sen kaikki rakenteet ovat muodostuneet. Tästä eteenpäin sikiö kasvaa ja kypsyy syntymäänsä saakka. Raskausviikolla 12. sikiön pituus on noin 41-52 mm ja kohtu on kasvanut jo noin greipin kokoiseksi. Sikiön sydän, aivot, useat sisäelimet, raajat sekä sormet ja varpaat jatkavat kehittymistä. Sikiön kasvojen piirteet alkavat tulla nyt selvemmiksi ja sikiö alkaa liikehtimään tahdostaan riippumatta. Pieni sydän lyö noin 150 kertaa minuutissa.

Katso kuva 12. raskausviikon ikäisestä sikiöstä.

12. raskausviikon jälkeen keskenmenon riski pienenee selvästi, ja monet vanhemmat kertovat tässä vaiheessa raskaudesta myös läheisilleen.


Raskausviikot 13-16

Alkuraskauden pahoinvointi voi aiheuttaa sen että äidin paino jopa laskee ensimmäisen kolmen kuukauden aikana, mutta yleensä pahoinvoinnin loputtua äidin paino alkaa nousemaan ja energian tarve kasvaa. Normaali painonnousu raskaana olevalle on noin 200-800 grammaa viikossa. Pitkän pahoinvointikauden jälkeen ruoka saattaakin maistua erityisen hyvälle ja olo tuntua paljon energisemmälle ja pirteämmälle :-) Nyt kannattaakin panostaa oman ja vauvan hyvinvointiin liikkumalla ja syömällä monipuolisesti ja terveellisesti. Näillä viikoilla mahakaan ei ole vielä tiellä, mutta voi olla että vatsa on sen verran pyöristynyt että saattaa olla aika hankkia ensimmäisiä äitiysvaatteita. Myös rinnat saattavat hormonimuutoksista johtuen kasvaa niin että entiset rintaliivit eivät enää sovikkaan.

Lapsi raskausviikolla 16: Sikiö painaa nyt noin 100 grammaa ja sen pituus päästä peppuun on noin 10 cm. Sikiön kasvot ovat kehittyneet jo niin että silmät, nenä ja suu erottuvat selvästi. Pienten sormien ja varpaiden kynnet ovat kehittyneet ja pian myös hiukset ja kulmakarvat alkavat kasvaa. Pieni untuvakarvoitus alkaa muodostumaan sikiön iholle.

Katso kuva 16. raskausviikon ikäisestä sikiöstä.

Raskaudenajan ravinto

Raskausaikana on tärkeää syödä monipuolisesti, sillä äidin ruokavalion pitää sisältää riittävästi ravintoaineita niin äidille kuin vauvallekin. Ruokaa ei silti tarvitse syödä "kahden edestä", sillä loppuraskaudestakin äidin keskimääräinen lisäenergian tarve on noin 300 kcl / päivä. Tärkeää onkin panostaa ruuan laatuun, ja välttää ruokavalmisteita joissa on paljon sokeria, suolaa, rasvaa ja valkoista viljaa. Epäterveellinen ruoka vie tilaa ravitsevammalta ruualta ja etenkin rasva ja suola aiheuttavat odottajalle usein närästystä ja turvotusta. Sen sijaan hyvä ravinto auttaa voimaan paremmin ja toisaalta ehkäisee turhien lisäkilojen syntymistä, joista saattaa olla myöhemmin hankala päästä eroon.

Monipuolinen ruokavalio koostuu täysjyväviljasta, tuoreista kasviksista, marjoista ja hedelmistä sekä kohtuullisesta määrästä lihaa, kalaa ja vähärasvaisia maitovalmisteita. Liha, kala ja täysjyvävilja ovat hyviä raudanlähteitä, sillä äidin verimäärän lisääntyessä myös raudan tarve kasvaa. Raudan imeytymistä edesauttaa c-vitamiinipitoisten ruokien ja juomien nauttiminen. Kalasta ja D-vitaminoiduista maitovalmisteista odottaja saa D-vitamiinia ja kalsiumia, joita tarvitaan mm. sikiön luuston kehittymiseen. Rypsiöljy ja rasvainen kala sisältävät tärkeitä omega-3 rasvahappoja, joita tarvitaan mm. sikiön hermoston ja näkökyvyn kehittymiseen.Tuoreet kasvikset kuten kaali, pinaatti ja tomaatti sekä marjat ja hedelmät sisältävät runsaasti mm. foolihappoa, joka on lapsen kannalta erityisen tärkeä ravintoaine jo heti alkuraskaudesta lähtien.

Muista! Raskausaikana on tärkeää syödä hyvin kypsennettyä ruokaa ja pestä vihannekset ja hedelmät hyvin.


Raskausviikot 17-20

Noin 18.-21. raskausviikolla tehdään rakenneultra, jossa sikiön rakenteet tutkitaan tarkasti. Rakenneultraäänitutkimuksessa tutkitaan mm. sikiön kallo, selkäranka, raajat sekä sisäelimet kuten munuaiset, vatsalaukku, virtsarakko ja sydän. Myös sikiön kasvu, istukan sijainti ja lapsiveden määrä tutkitaan. Rakenneultrassa voi mahdollisesti selvitä myös vauvan sukupuoli, jos vanhemmat haluavat sen tietää. Rakenneultrassa lääkäri antaa myös arvion vauvan sen hetkisestä painosta sekä tulevasta syntymäpainosta.

Lapsi raskausviikolla 20: Sikiön paino on nyt noin 250 grammaa ja pituus päästä peppuun noin 15 cm. Jo tässä vaiheessa sikiö on oppinut monenlaisia taitoja mitä se tulee syntymänsä jälkeen tarvitsemaan: se osaa niellä, pissata ja tehdä hengitysliikkeitä. Sikiö on kasvanut ja vahvistunut niin että myös äiti alkaa tuntemaan sikiön liikkeet. Aluksi sikiön liikkeet saattavat tuntua kuin ilmakuplilta vatsassa, eikä niitä aluksi välttämättä edes huomaa, mutta liikkeet voimistuvat kun sikiön kasvaessa.

Katso kuva 20. raskausviikon ikäisestä sikiöstä.


Raskausviikot 21-24

Raskausviikolla 21 saavutetaan raskauden puoliväli. Monipuolinen ruokavalio, riittävä lepo ja liikunta auttavat äitiä voimaan paremmin ja valmistumaan myös tulevaan synnytykseen. Kun 22 raskausviikkoa on täynnä, eli raskaus on kestänyt 154 päivää äiti voi hakea Kelalta äitiysavustusta. Äitiysavustukseksi äiti voi valita joko äitiyspakkauksen tai 140 euron verottoman rahasumman. Äitiysavustuksen edellytyksenä on että äiti on käynyt terveystarkastuksessa lääkärissä tai neuvolassa ennen 4. raskauskuukauden päättymistä. Äitiysavustusta voi hakea Kelan verkkosivuilta.

Jos lapsi syntyy ennen 22. raskausviikon päättymistä, kyseessä on keskenmeno, ja raskausviikon 22. jälkeen kyseessä on ennenaikainen synnytys. Yleensä ennen 22. raskausviikkoa syntyneillä lapsilla ei ole juurikaan mahdollisuuksia selvitä, koska heidän keuhkonsa, sydämensä ja aivonsa ovat vielä niin kehittymättömät.

Lapsi raskausviikolla 24: Sikiö painaa nyt noin puoli kiloa ja sen kokonaispituus on noin 28 cm. Lapsi on aktiivinen ja liikkuu niin paljon että äidin on jo helppo tuntea sikiön voimistuvat liikkeet. Sikiön liikehdintä voi toisinaan jo häiritä äidin nukkumistakin, sillä jotkut vauvat ovat aktiivisimmillaan juuri silloin kuin äiti lepää. Tässä vaiheessa sikiö kiinnostuu myös ympäristöstään ja se saattaa kosketella itseään ja napanuoraa. Lapsen aistit jatkavat kehittymistä ja sikiö pystyy nyt kuulemaan. Nyt onkin hyvä aloittaa lapselle jutteleminen tai laulaminen sillä lapsi oppii jo mahassa tunnistamaan tutun äänen.

Katso kuva 24. raskausviikon ikäisestä sikiöstä.


Raskausviikot 25-29

Jos äiti on jättänyt hakemuksen Kelalle äitiyspakkauksesta 22. raskausviikon tietämissä niin tässä ajankohdassa on odotettavissa postiin iso paketti! Voi olla että tätä ennen ei vaatteita ja tarvikkeita vauvalle ole vielä juurikaan hankittu, joten nyt saa sitten ison laatikollisen vauvan vaatteita ja hoitotarvikkeita hypisteltäväksi! Äitiyspakkauksen vaatteet voi pestä jo valmiiksi ja laittaa odottamaan vauvan syntymää. Tässä vaiheessa voi alkaa jo muutenkin miettimään mitä lastentarvikkeita vauvalle pitäisi hankkia. Sivulta Mitä vauva tarvitsee? löydät tietopaketin siitä mitä tarvikkeita vauvalle olisi tarpeellista hankkia.

Lapsi raskausviikolla 29: Sikiön pituus on jo noin 33,5 cm ja se painaa noin 1100 grammaa. Lapsen kehon rasvamäärä kasvaa joka päivä. Jos sikiö jostain syystä syntyisi nyt, sillä olisi jo melko hyvät mahdollisuudet selvitä tehohoidossa. Toivottavasti vauva viihtyy kuitenkin vielä useita viikkoja kohdussa, jotta sen keuhkot ehtivät kypsyä ihan valmiiksi saakka.

Katso kuva 29. raskausviikon ikäisestä sikiöstä.


Raskausviikot 30-34

Raskausviikolla 34 sikiön pituus on noin 39 cm ja sikiö painaa noin 2100 grammaa. Lapsi kasvaa ja pyöristyy ja kehon mittasuhteet alkavat olla oikean kokoiset. Sikiöllä ei ole enää kovin paljoa tilaa liikkua kohdussa. Sikiö pissaa noin puolilitraa päivän aikana ja lapsivesi uusiutuu joka kolmas tunti. Äiti voi tuntea toisinaan pieniä nykäyksiä tai säpsähdyksiä mahassa kun sikiöllä on hikka. Hikka on vaaratonta ja sen tarkoitus on valmistaa sikiön keuhkoja hengitystä varten.

Katso kuva 34. raskausviikon ikäisestä sikiöstä.


Raskausviikot 35 - 41

Viimeisillä raskausviikoilla lapsi kasvaa nopeasti, jopa yli 200 grammaa viikossa. Lapsi on yleensä pää alaspäin asettuneena raskausviikosta 34-36 lähtien ja pysyy siinä. Jos lapsi on jostain väärinpäin, voidaan häntä yrittää vielä kääntää oikeinpäin. Raskauden viimeisillä viikolla äidin olo saattaa alkaa tuntumaan jo hivenen hankalalta ison mahan vuoksi. Ennakoivia supistuksia saattaa tulla tässä vaiheessa ja siksi saattaa olla vaikeaa saada kunnolla nukutuksi öisin. Ison mahan kanssa on vaikeaa löytää hyvää nukkumisasentoa ja ajatukset tulevasta synnytyksestä saattavat myös häiritä yöunia. Tässä vaiheessa kannattaakin pakata sairaalakassi valmiiksi, sillä H-hetki lähestyy joka hetki.

Raskausviikoilla 36-38 käydään yleensä viimeisen kerran lääkärin tarkastuksessa ennen synnytystä. Viimeisellä lääkärikäynnillä lääkäri tutkii ultraäänen ja sisätutkimuksen avulla mm. kohdunsuun tilaa, lapsiveden määrää, istukan toimintaa ja sikiön hyvinvointia. Lääkäri tekee myös synnytystapa-arvioinnin eli arvion siitä mahtuuko lapsi syntymään alateitse.

Lapsista vain noin 10% syntyy laskettuna päivänä, ja varsinkin ensisynnytykset menevät usein yli lasketun ajan. Silloin vaaditaan äidiltä kovasti kärsivällisyyttä odotella synnytyksen alkamista. Lähestyvän synnytyksen merkkejä ovat yleensä limatulpan irtoaminen ja sikiön pään kiinnittyminen lantion yläaukeamaan. Sikiö saattaa laskeutua alaspäin jo kaksi-kolme viikkoa ennen synnytystä ja silloin myös äidin hengittäminen helpottuu kun pallean seudulle jää enemmän tilaa.

Katso kuva 41. raskausviikon ikäisestä sikiöstä.


Mistä tietää synnytyksen alkavan?


Huom! Sivun sisältö ei ole terveydenhoidon ammattilaisen kirjoittama, vaan sisältö perustuu yleistietoon ja kirjoittajan kokemuksiin kolmen raskauden osalta. Raskauteen ja synnytyksiin liittyvissä kysymyksissä ja ongelmissa kannattaa aina olla yhteydessä oman kotikunnan neuvolaan.