Lastentarvikkeet

lastentarvikkeet

Nykyään vauvantarvikkeita on tarjolla niin joka lähtöön että voi olla jopa hankalaa tietää mitä kaikkea vauva tarvitsee. Toisaalta ennen vauvan syntymää on mahdotonta tietääkään mitä kaikkea sitä tulee tarvitsemaan. Perustarvikkeita kannattaa kuitenkin hankkia jo ennen vauvan syntymää, koska isolla mahalla kaupoissa ravaaminen voi käydä raskaaksi. Ja eihän sitä koskaan tiedä vaikka vauva syntyisi hieman etuajassa. Tältä sivulta saat vinkkejä millaisia tarvikkeita vauvalle voisi olla tarpeellista hankkia.


Vauvan vaatteet

Äitiyspakkauksen vaatteet eivät yksin riitä vauvan vaatevarastoksi, sillä jo yhden päivän aikana vauvalla saattaa sotkeentua useampi vaatekerta. Vauvan vaatteita voi kysellä lainaan esimerkiksi tuttuvaperheeltä, sillä pikkuvaatteet eivät yleensä mene miksikään useammallakaan lapsella. 50 ja 60 cm -kokoisia vaatteita ei kannata hankkia kovin paljon, sillä normaalikokoisella vauvalla niiden käyttöikä on melko lyhyt. 70 cm -kokoiset vaatteet menevät vauvalla yleensä pisimpään, aluksi niistä voi kääriä hihojen ja lahkeensuu. Vähän reilumman kokoiset vaatteet ovat myös helpompi pukea pienelle vauvalle.» Beibamboo suunnittelee ja valmistaa Suomessa myös vuokrattavia bambu/puuvillaisia 40-80cm vauvan perusvaatteita.
» Ruskovilla Oy valmistaa monipuolisesti tuotteita koko perheelle puhtaista luonnonkuiduista
» Tutustu Lassien ulkovaatemallistoon ja vaatteissa käytettäviin materiaaleihin
» Kivat tuotteet ovat kotimaisia toimivia, mukavia ja kestäviä päähineitä ja neuleasusteita
» Rasavil on toimeliaiden ja villien lasten kestävä ja laadukas menoasu


Lastenvaunut ja rattaat

Emmaljunga Mondial Duo Combi

Lastenvaunut ovat monen perheen mielestä se kaikista tarpeellisin lastentarvike. Hyviin vaunuihin kannattaakin satsata, sillä hyvät kärryt on kätevät käytössä ja kestävät useammalla lapsella. Moni hankkii lastenvaunut jo ennen vauvan syntymää, jotta vaunut ovat sitten valmiina kun on mahdollisuus päästä ensimmäisen kerran vauvan kanssa ulkoilemaan!

Nykyään yhä useammat vaunut ovat ns. yhdistelmävaunuja, eli vaunuissa on erillinen vaunukoppa ja käännettävä ratasistuin, joka otetaan käyttöön lapsen kasvaessa. Näin erillisiä lastenrattaita ei tarvitse ostaa. Vaunuja saa myös ns. Travel System - tekniikalla jolloin vaunuihin voidaan kiinnittää turvakaukalo adapterin avulla. Travel System on kätevä silloin kun esimerkiksi liikutaan autolla jolloin turvakaukalossa olevan vauvan voi kätevästi siirtää vaunuihin ilman että vauvaa tarvitsee erikseen alkaa irroittamaan turvakaukalosta.

Vaunuostoksilla kannattaa kiinnittää huomiota vaunujen kokoon, niiden taittamiseen kasaan, renkaisiin, jarruihin, turvavöihin, tavarakoriin, kankaan kestävyyteen ja hengittävyyteen. Myös hyvät heijastimet ovat plussaa. Kätevä ominaisuus on myös käännettävä työntöaisa, jolloin kärryt saa vaikkapa lenkin aikana käännettyä toisinpäin suojaan auringonpaisteelta, tuulelta tai sateelta. Myöhemmin lapsi viihtyy yleensä kärryissä paremmin, kun hän saa katsoa menosuuntaan päin.
Vaunujen ulkonäkö on tietysti monelle tärkeä asia. Kannattaa kuitenkin huomioida esim. vaunujen väriä valitessa että vaikka esim. valkoiset vaunut ovat kauniin näköiset, ne ovat melko epäkäytännölliset hiekkalaatikolla käyvän taaperon kanssa :-)

Vaunujen valinnassa kannattaa ottaa myös huomioon missä vaunuja eniten käytetään. Isopyöräiset ilmakumipyörät ovat epätasaisilla teillä huomattavasti ilmakenno ja muovipyöriä mukavammat ja kevyemmät työntää ja siksi ne sopivat esimerkiksi paljon ulkoilevalle ja lenkkeilevälle perheelle. Kaupunkikäyttöön taas sopivat ketterät ja helposti käännettävät vaunut, joissa on edessä kääntyvät pikkupyörät.

Lastenvaunujen mukana tulee yleensä lisävarusteina sadesuoja, hyönteissuoja ja jalkapeite, mutta jos niitä ei ole niin ne kannattaa ainakin hankkia.

Seuraavassa lastenvaunujen ja rattaiden valmistajien sivuja.

Lastentarvike liikeketjussa on laaja valikoima lastenvaunuja- ja rattaita joten myös täältä löydät paljon tietoa eri vaunu- ja ratasmalleista. Samalla saat myös tietoa siitä, minkä verran vaunut maksavat.


Vauvan kanssa vietetään paljon aikaa kodin ulkopuolella. Silloin on tärkeää suojata nukkuva vauva auringolta, ympäristön häiritseviltä tekijöiltä, kuten kulkuneuvojen, kahviloiden ja kaupungin melulta sekä hälinältä. Kurtis BabyPeacy vaununsuoja on käytännöllinen ja hyvännäköinen vaunusuoja kuomun eteen.


Turvakaukalot ja lasten turvaistuimet

Graco lasten turvaistuin

Turvakaukalo on lapsen ensimmäinen turvaväline autossa ja se on ehdoton hankinta autoilevalle perheelle. Sen sijaan vähän autoa käyttävä perhe voi miettiä, voisiko olla järkevämpää vuokrata kaukaloa jos sitä harvemmin tarvitsee.

Turvakaukaloista löytyy paljon erilaisia malleja, monet suosivat helppokäyttöistä telakkamallia, jossa kaukaloa ei tarvitse joka kertaa kiinnittää turvavyöllä autoon, vaan se asennetaan erilliseen telakkaan, joka on aina valmiina kiinnitettynä autossa. (Kuvassa Gracon Logico turvakaukalo.) Turvakaukalo asennetaan autoon selkä menosuuntaan päin.

Turvakaukaloa tai turvaistuinta ostaessa kannattaa aina varmistaa että istuin sopii autoon. Jos kaukalo kiinnitetään auton turvavöillä, pitää varmistaa että vyöt ovat riittävän pitkät. Turvakaukaloa ostaessa kannattaa myös kokeilla miltä kaukalo tuntuu kantaa ja kuinka paljon se painaa. Turvakaukaloiden tilavuuksissa on myös eroja, ja pienestä kaukalosta lapsi saattaa kasvaa talvivaatteissa ulos jo puolen vuoden iässä. Turvakaukalon jälkeen lapsi siirtyy istumaan turvaistuimeen, jossa lasta suositellaan kuljetettavaksi selkä menosuuntaan ainakin 3-vuotiaaksi saakka.

Suomen lakien mukaan alle 135 cm pituisten lasten on käytettävä henkilö-, paketti- ja kuorma-autoissa lapsen painon mukaan määräytyvää turvalaitetta. Alle 3-vuotiaita lapsia ei turvalaitteettomissa autoissa saa kuljettaa lainkaan.

Autoliiton sivuilta löydät Lasten turvakaukaloiden ja turvaistuimien testituloksia.

Lapsimatkustaa.fi -sivustolta löydät apua turvakaukalon ja turvaistuimen valintaan. Sivustolta löytyy mm. turvakaukaloiden- ja turvaistuimien haku- ja vertailukone, käyttäjien kokemuksia sekä turvaistuimia käsitteleviä artikkeleja.

Ohessa myös linkkejä valmistajien sivuille:


Pinnasänky

vauvan pinnasänky Brio One

Vauva tarvitsee oman pinnasängyn, jossa hänen on turvallista nukkua. Vauvan sänkyjä on saatavissa mm. säädettävällä pohjalla tai sitten kehtomalleina, jolloin sänkyä pystyy myös keinuttamaan. Säädettävällä korkeudella oleva sänky on siinä mielessä kätevä, että sänky voi olla pienellä vauvalla yläasennossa, jolloin vauvan laittaminen ja nostaminen sänkyyn helpottuu. Kun lapsi oppii seisomaan, pohjaa voi sitten siirtää alaspäin, jotta lapsi ei pääse putoamaan sängystä.
(Kuvassa Brion One pinnasänky.)


Jos ostat vauvalle pinnasängyn käytettynä, varmista että sänky on ehjä ja vakaa. Hygieniasyistä patja on hyvä ostaa uutena, vaikka sänky olisikin käytetty.

Vauvan sängyn varusteiksi tarvitaan patja sekä petivaatteita (aluslakana, pussilakana sekä peite kuuluvat äitiyspakkaukseen.) Tyynyä ei alle yksivuotias lapsi tarvitse. Moni laittaa pinnasänkyyn myös reunapehmusteet, mutta ilmankin pärjää. Turhan täyteen ei kannata vauvan sänkyä tupata pehmusteista, sillä ilman täytyy päästä kiertämään sängyssä. Siksi uusissa sängyissä on yleensä rei'itetty vaneripohja, joka on umpivanerista pohjaa parempi vaihtoehto. Suoja-alusta eli pisulakana (löytyy äitiyspakkausesta) sänkyyn on hyvä hankinta, sillä se suojaa sängyn patjan kastumiselta jos vaippa pettää. Hiostamisen estämiseksi se kannattaa laittaa esim. petauspatjan alle.

Moni käyttää vauvalla sängyssä peiton sijasta unipussia. Unipussissa lapsen lämpötila pysyy tasaisena, koska hän ei voi potkia peittoa pois kesken yön, eikä jalatkaan pääse pinnasänkyjen laitojen väliin. Kun vauva on tottunut jo kohdussa olemaan "pussissa", unipussi voi tuntua tutummalta ja turvallisemmalta kuin tavallinen peitto ja vauva saattaa siten myös nukkua paremmin.


Kapalo

Kapalo rauhoittaa pienokaista ja vähentää mm. koliikin oireita luomalla tutun ja turvallisen kohdunkaltaisen olotilan. Se myös vähentää säpsähdysrefleksiä (moron -refleksi) ja saa näin pienokaisen nukkumaan rauhassa pidempään.

Uudet tutkimukset osoittavat, että kapalointi voi auttaa vähentämään kätkytkuoleman riskiä edesauttamalla turvallista ja hyvää unta lapsen ollessa selällään.


Kantoliina tai -reppu

BabyBjorn rintareppu

Kantovälineet mahdollistavat liikkumisen vauvan kanssa esim. kotona, kaupoissa, matkoilla ym. ilman rattaita. Kantoliina tai - reppu voi myös olla ihan korvaamaton apu silloin kun vauva ei viihdy muualla kuin sylissä. Myös ulkoillessa vauva saattaa viihtyä paremmin repussa kuin kärryissä kun saa olla lähellä vanhempaa ja näkee ympärille.

Rintarepuista suosittuja ovat mm. Babybjörnin, Emman, Ergon ja Manducan rintareput.

(Kuvassa Babybjornin Active rintareppu.)

Rinta- ja kantoreput mahdollistavat vauvan kantamisen ergonomisesti niin vauvalle kuin kantajallekin säädettävien kiinnitysten avulla.

Kantoliinan käyttö vaatii hieman opettelua, etenkin liinan taittelu voi olla aluksi haastavaa. Tietoa kantoliinoista sekä vinkkejä niiden käyttöön löydät Kantoliinakanavan sivuilta.

Pikku-ruu kantoliinat ovat suomalaisia tuotteita. Sivuilla saat tietoa liinoista ja voit myös tilata niitä sähköpostitse suoraan kotiin.


Sitteri

Sitteri

Sitteri kuuluu monen vauvaperheen vakiovarustukseen, sillä on hyvä olla jokin paikka johon vauvan voi laittaa sillä aikaa kun äiti tai isä tekee kotihommia, syö, käy vessassa jne.. Sitteri on myös kätevä silloin kun syöttää vauvalle soseita, ennenkuin vauva saa istua syöttötuolissa. Tarpeellisia ominaisuuksia sitterissä on helposti säädettävä selkänoja, kantokahvat, kolmepistevaljaat ja keinumisen estävät lukitusjalat. Myös lelukaari voi olla kiva lisä, niin on vauvalle värikästä katseltavaa ja kosketeltavaa.


Hoitopöytä

Hoitopöytä on kätevä ja hyödyllinen silloin kun vauva on pieni. Korkeammalla oleva hoitopöytä säästää äidin selkää ja siihen saa hoitoon tarvittavat välineet kätevästi käden ulottuville. Toisaalta korkean hoitopöydän kanssa saa olla tarkkana ettei lapsi putoa siitä. Hoitopöydän käyttöaika jää monella aika lyhyeksi, sillä kun vauva kasvaa ja alkaa liikkumaan enemmän muutaman kuukauden ikäisenä, niin vaipat tulee vaihdettua sängyllä tai lattialla pyyhkeen päällä. "Lattiahoitopöytä" on siinä mielessä turvalllinen vaihtoehto että siitä lapsi ei voi pudota.


Syöttötuoli

Syöttötuoli

Syöttötuoli on vauvalle tarpeellinen 6 kk:n iästä lähtien, jotta hän pääsee ruokailemaan pöydän ääreen yhdessä muun perheen kanssa. Syöttötuolin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota mm. syöttötuolin käytettävyyteen ja mukavuuteen. Tärkeä ominaisuus on myös syöttötuolin puhdistettavuus, sillä sitä todellakin saa putsata usein. Toisissa syöttötuoleissa on valmiina mm. pehmuste ja valjaat, ja toisiin malleihin ne voi ostaa erikseen. Pehmuste syöttötuolissa on hyvä olla kun vauva aloittelee syöttötuolissa ruokailemista. Kun istuminen on aluksi huteraa, pehmuste tukee vauvan istuma-asentoa ja tekee istumisesta helpompaa.


Tarvikkeet imetystä varten

Imetystä varten äiti tarvitsee imetysliivejä sekä pestäviä liivinsuojia. Imetysliivejä hankkiessa kannattaa huomioida että kun rinnat täyttyvät maidolla niin kuppikoko saattaa kasvaa parillakin koolla isommaksi. Maidonkerääjät ovat kätevät, sillä maidonkerääjä kerää talteen maidon, joka tihkuu lapsen imiessä toista rintaa tai rintapumppua käytettäessä. Maidonkerääjällä saa helposti kerättyä äidinmaitoa talteen ja sen voi pakastaa myöhempää käyttöä varten.
Kipeisiin ja arkoihin rintoihin on saatavissa rintakumeja. Rintakumit on tarkoitettu imetyksen avuksi silloin kun rinnanpäät ovat arat ja kipeät tai kun rinnanpää on matala tai sisäänpäin kääntynyt. Rintoihin on saatavissa myös voidetta aroille rinnanpäille.

Ainun imetystuotteiden osiossa voit lukea tarkemmin mm. Ainun rintapumpuista, maidonkerääjistä, rintakumeista, ym. imetystarvikkeista.

Mollavauva imetystyyny

Imetystyyny ei ole välttämätön hankinta, mutta siitä voi olla apua hyvän imetysasennon löytämiseksi. Kun vauva on mukavasti tyynyn päällä, voi itse olla rennommin. Vauvan imettämiseen voi kulua useita tunteja päivässä, jolloin mukava imetysasento on tärkeä asia ja saattaa jopa edesauttaa imetyksen onnistumista. Imetystyynyä voi myös käyttää silloin kun syöttää lasta tuttipullosta. Myöhemmin imetystyynyä voi käyttää tukena kun lapsi opettelee istumaan. (Kuvassa Mollavauvan imetystyyny).

Mollavauvan imetystyynyihin voit tutustua osoitteessa: www.mollavauva.fi

Myllymuksujen verkkokaupasta löytyvät mm. kotimaiset imetyspaidat, imetysyöpaidat sekä liivinsuojat.


Kestovaipat

Kestovaipat ovat vauvalle hyvä valinta ainakin siinä mielessä, että niiden ympäristökuormitus kertakäyttövaippoihin verrattuna on huomattavasti vähäisempi. Lasketaan että kertakäyttövaippoja kuluu yhdellä lapsella noin 5000 kappaletta vaippakautensa aikana kun taas vastaava määrä kestovaippoina on noin 30 kappaletta.

Fuzzy Bunz taskuvaippa Kestovaippa koostuu kuori- ja imuosasta. Kuorivaipat ovat kosteudenpitävää ja hengittävää materiaalia, kuten PUL kangasta, villaa tai fleeceä. Imuosassa käytetetään useita eri imukykyisiä materiaaleja kuten hamppua, flanellia, froteeta tai harsoja. All-In-One (AIO) kestovaipassa kaikki vaipan osat ovat kiinni toisissaan. Vaippa ei tarvitse erikseen "koota" vaan se muistuttaa käytön yksinkertaisuudeltaan eniten kertakäyttövaippaa. Toinen yksinkertaisempi vaihtoehto on myös taskuvaippa, jolloin kuorivaipassa on valmiina tasku jonka sisälle imu laitetaan. Vaippa kiinnitetään sitten neppareilla tai tarroilla. (Kuvassa Fuzzy Bunz taskuvaippa).

Kestovaipat pestään 60 asteessa ja ne voi pestä muun pyykin seassa. Kuorivaippoja ei tarvitse joka kerta pestä vaan usein pelkkä tuuletus riittää. Ennen pesukoneeseen laittamista vaipasta huuhdellaan mahdolliset kiinteät jätökset pois. Huuhteluainetta ei kestovaippojen pesussa käytetä, sillä se heikentää vaipan imukykyä.

Kestovaippojen kokeilu on helppoa sillä esimerkiksi äitiyspakkaus sisältää yhden All-in-one kestovaippasetin, yhden taskuvaipan sekä sideharsovaippoja. Halutessa kestovaippoja voi myös vuokrata esimerkiksi suomalaisesta Eko-Set verkkokaupasta.

Verkkokaupoissa puolestaan on valtava valikoima erilaisia kestovaippoja sekä ohjeita kestovaippojen ompelemiseen itse.

OnneaOn -verkkokaupasta löytyy kuvalliset ohjeet vaippaharsojen taitteluun.


Tutit ja tuttipullot

Yleensä vauvalle hankitaan jo ennen syntymää "varalta" ainakin yksi tutti ja tuttipullo. Etukäteen on mahdotonta sanoa tullaanko näitä koskaan tarvimaan, sillä kaikki vauvat eivät huoli tuttia, eikä myöskään tuttipulloa. Joku saattaa jo etukäteen päättää ettei anna vauvalle tuttia, mutta tiukan paikan tullen on hyvä että tutti on käden ulottuvilla. Tutti voi rauhoittaa itkevää vauvaa ja tyydyttää vauvan imemistarvetta. Tuttipullo on tarpeellinen jos vauvaa syötetään pullosta.

Dentobon tutti

DentoBon on kotimainen, patentoitu ja anatomisesti muotoiltu huvitutti, joka on kehitetty yhdessä hammaslääkärien kanssa. DentoBon tutit löydät apteekeista ja netistä niitä voit tilata esimerkiksi Pedihealthin verkkokaupasta.


Kylpyhuonetarvikkeet

vauvan kylpyamme

Pienen vauvan mahtuu kylvettämään vaikka puhtaassa pesuvadissa mutta tarjolla on myös erilaisia muotoiltuja ammeita sekä jaloilla varustettuja kylpyammeita pienten vauvojen kylvettämiseen. Isoon kylpyammeeseen voi tarvittaessa aluksi hankkia erillisen kylpytuen, jos pienen vauvan kylvettäminen tuntuu aluksi hankalalta. Viimeistään vauvan kasvaessa kannattaa hankkia reilun kokoinen amme, jossa lapsi mahtuu hyvin peseytymään. Vähän isomalle vauvalle kannattaa hankkia kylpyammeeseen joitain kivoja kylpyleluja niin ammeessa on muutakin tekemistä kuin tulpan irroittaminen :-) Esimerkiksi kannut ja erilaiset kupit ovat kivoja kylpyleluja ja tekevät kylpyhetkestä hauskemman! (Kuvassa Orthexin kotimainen vauvan kylpyamme.)

vauvan potta

Potta ei kuulu ihan ensimmäisiin hankintoihin vauvalle, mutta taaperolle kannattaa jo hankkia potta, jotta pottailuakin voi alkaa pikkuhiljaa harjoittelemaan. Pottiakin löytyy useita eri malleja, monet suosivat ns. pottatuoli-mallia, jossa tukevan selkänojan ansiosta lapsen on tukevampi istua potalla ja potta pysyy myös paremmin paikoillaan. Pottatuolissa on myös kätevä erillinen irroitettava astia, josta on helppo kipata tarpeet vessanpönttöön ja pestä sitten astia esim. lavuaarissa.
(Kuvassa BabyBjörnin punainen pottatuoli).
Isomman potan rinnalle voi ostaa myös pienemmän "matkapotan", joka on helppo ottaa tarvittaessa mukaan ja se käy myös varapottana jos perheessä on useampi potalla kävijä.


Lasten lelut

Valtaosa Suomeen tulevista leluista tuodaan EU:n ulkopuolelta ja useimmiten Kiinasta. Huolestuttavaa on, että jopa viidesosassa leluista on vakavia puutteita ja turvallisuusriskejä. Tullilaboratorio tutkii vuosittain satoja leluja ja huolehtii osaltaan siitä että vaaralliset lelut eivät pääse markkinoille. Toisaalta vanhemmat voivat omilla valinnoillaan vaikuttaa siihen että hankkivat lapsilleen sellaisia leluja, jotka ovat valmistettu turvallisista raaka-aineista. Erityisesti huomiota kannattaa kiinnittää pienten lasten leluihin, sille ne käyvät usein lapsen suussa. Alle 3-vuotiaiden lasten lelujen tuleekin olla erityisen lujia eikä niistä saa irrota pieniä osia.

Lelut - ostajan opas

Yhteishyvän sivuilta löytyy hyvä opas siitä millainen on hyvä ja turvallinen lelu sekä millaiset lelut sopivat minkäkin ikäiselle lapselle.


Lelukauppa netissä - Lelut24.fi


plasto lelut

Plasto valmistaa muovista laadukkaita, turvallisia ja kestäviä suomalaisia leluja. Plaston kaikki leikkikalut valmistetaan elintarvikekäyttöön hyväksytystä muovista. Plaston sivuilla voit tutustua Plaston leluihin kuten ajoneuvoihin, leikkiastioihin ja hiekkaleluihin.


Jukka puulelut

Jukka -puulelut on valmistettu Suomessa. Tuotevalikoimassa ovat mm. autot, junat, pelit ja lasten huonekalut. Jukka lelut sekä leluissa käytetyt myrkyttömät maalit täyttävät leluille asetetut turvallisuusmääräykset.


Suomi-lelut on kotimaisiin leluihin ja peleihin erikoistunut verkkokauppa. Valikoimassa on mm. vauvan leluja, Plaston muovilelut, Jukka puuleluja sekä hyvä valikoima erilaisia kotimaisia pelejä niin pienille kuin isommillekin.